Dedicated Server Nedir, Ne İşe Yarar?

Dedicated server İngilizce kelimelerden oluşur. Dedicated server paylaşımsız sunucu anlamına gelir.  Paylaşımsız sunucu anlamından da anlaşılacağı gibi bu tipteki sunucular firmalara ya da kişilere özel olan alanları temsil eder. Bu tipteki sunucularda donanımsal ve yazılımsal olan kaynaklar, paylaşımsız bir şekilde sadece tek bir bireye ya da şirkete aittir. Bu tip sunucularda herhangi bir ortak kullanım bulunmaz. Eğer Dedicated server sahibi iseniz ram, işlemci, disk gibi kaynakların kullanımı size aittir.

Dedicated server bir sunucuyu başka kimseler ile paylaşmak istemeyen kişi ve şirketler için kullanılır. Bu şekilde, paylaşımsız olarak, kullanıldığında ani yoğunluk durumları da ortadan kalkar. Üstünde çalıştığınız proje için daha fazla kaynağa ihtiyaç duyduğunuzda da Dedicated server kullanılabilir.

Dedicated Server Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

Dedicated server kullanımının avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Dedicated server kullanımının dezavantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dedicated serverlar bulut sunuculara oranla daha zayıf olan sunuculardır.
  • Dedicated serverlarda tüm servisler aynı sunucu üzerinde çalışır. Böyle bir durumda herhangi bir sunucu problemi yaşanırsa bütün servisler bu durumdan etkilenir.
  • Dedicated server sunucularda, bulut sunucularda olduğu kadar hızlı ve verimli işlem yapmak pek mümkün değildir.
  • Dedicated serverarda fazla kaynak kullanımı olsa da hızlı bir şekilde kaynak artırıma ya da hızlı bir şekilde kaynak azaltma pek mümkün değildir. Bu işlemleri gerçekleştirmek istediğinizde ise sunucunun bir süre kapalı kalması gerekebilir.

Dedicated Server Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Dedicated server kullanmanın pek çok avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Herhangi bir proje için fazla kaynak kullanarak yüksek performans kazanabilirsiniz.
  • Kullandığınız sunucudaki kaynaklar sadece size özel olduğu için üzerinde çalıştığınız projeniz için altyapı özelliklerini istediğiniz gibi seçebilirsiniz.
  • Tam bir sunucu arıyorsanız, bulut sunucuya oranla sanallaştırma, network, storage konusunda paradan tasarruf edebilirsiniz ve aynı zamanda kaliteli bir alt yapıya sahip olabilirsiniz.
  • Sunucu yönetimini kendiniz yaparsanız, veri güvenliği konusu ile ilgili avantajlar kazanabilirsiniz ve ayrıca istediğiniz yazılımsal özelleştirmeyi de yapabilirsiniz.
  • Paylaşımsız sunucular kullanıcılar için yüksek kapasitede trafik alanı sunar. Bu sayede daha iyi performans sunucu hizmeti alabilirsiniz.

Dedicated server kiralama işlemi için hosting hizmeti sunan firmalarla iletişim kurabilirsiniz.

Dedicated Server Türleri Nelerdir?

Dedicated server, yüksek performans ve kaynakları sayesinde sizin için en iyi sunucu olabilir. Dedicated server fiyatları arasından da bütçeniz için uygun sunucuyu seçebilirsiniz. Dedicated serverların pek çok türü mevcuttur. Bu türler şöyle sıralanabilir:

  • Başlangıç seviye dedicated server: Genellikle tek işlemci olarak servis edilir.
  • Yüksek performanslı dedicated server: Çift işlemcili ve donanımsal raid kartlı sunuculardır.
  • Bantwidth dedicated server: Canlı yayın ya da video, mp3 gibi formatlarda dosyaları barındıran sunuculardır.
  • E-mail dedicated server: E-potaların gönderici ve alıcı arasında iletildiği sunucu sistemidir.
  • Application dedicated server: Uygulama geliştirenler için kaynak düzenlemeleri ve web uygulamalarını barındırdıkları sunuculardır.
  • Database dedicated server: MySQL, MS SQL gibi veri tabanı üzerinde çalışan sunuculardır.
  • Server mirroring dedicated server: Verilerin yapılandırmalarını paylaşan, farklı iki sunucu arasında kopyalanma sistemini içeren sunuculardır.

Dedicated Server Nasıl Kurulur?

Dedicated server yani kiralık sunucu tamamen tek bir birey için ya da şirkete bağlı kurucudur. Bu tür sunucuları kullanarak paylaşım hosting ortamında yaşanabilme ihtimali olan yoğunluk ihtimali yok olur. Dedicated server fiyatları için hosting servisi sunan sitelere göz atabilirsiniz. Dedicated server kurulumu aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

  • İlk olarak kiralamış olduğunuz herhangi bir sunucunun kasası açılır,
  • Daha sonrasında belirlemiş olduğunuz miktarda olan bellek ilgili skot kısmına takılır,
  • Son olarak disk ve işlemci aynı şekilde hazırlanır ve kabin kısmına yerleştirilir. Sonrasında ise internete erişim sağlanır.

Bu adımları takip ettiğiniz zaman sunucunuza uzaktan erişim sağlayabilirsiniz ya da istediğiniz işletim sistemini ya da programları kurabilir ve kullanabilirsiniz.

By Cüneyt

Kitap okumayı çok seven, internet dünyasına hapsolmuş, sıkıcı günlerinde doğa yürüyüşlerine katılmayı hobi edinmiş biriyim. Kamp hayatını çok severim. Sıcak kahvem ve çadırım olduktan sonra her alanda kalabilir ve internet hayatımı sürdürebilirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir