HDMI 2.1: Televizyonunuz İçin Yeni Kablo Standardını Açıklıyoruz

HDMI 2.1 nedir? HDMI konektörleri için yeni standart Kasım 2017’de onaylandı. Ancak henüz bu yeni donanım televizyon pazarında yaygınlaşmadı. Yine de, hem AV endüstrisi hem de TV dizilerinden, filmlerinden, yayınlarından ve oyun konsollarından en iyi şekilde yararlanmak isteyen ev izleyicileri için büyük bir adım atacak.

Yüksek Tanımlı Multimedya Arabirimi (veya HDMI) ilk kez sahneye geldiğinde, herkes artık büyük SCART konektörleri veya kafa karıştırıcı bileşen video kablolarını kullanmak zorunda kalmayacağına sevindi.

Bunun yerine HDMI, standart bir USB fişinden biraz daha büyük bir konektör ile yüksek tanımlı video sundu. Yıllar boyunca HDMI standardı sürekli iyileştirmeler gördü. Televizyonların ihtiyaçları değiştikçe ekstra özellikler eklendi.

HDMI 2.1 bu süreçte bir sonraki adımdır.

Buradaki başlığın tam açıklaması, 60 fps’de 8K içerik için destek olmakla birlikte, Değişken Yenileme Oranları, Dinamik HDR ve Hızlı Medya Değiştirme desteği gibi çok daha yetenekli bir standarda kadar ekleyen birkaç küçük özellik de vardır.

İşte yeni standartla gelmesi gereken her şeyin bir özeti.

HDMI 2.1 Çözünürlük Ve Yenileme Hızları

Yeni HDMI 2.1 kabloları, saniyede 60 karede 8K çözünürlüklü video ve saniyede 120 karede 4K dahil olmak üzere daha yüksek yenileme hızlarına izin verecek. En azından en azından oyuncular ve ev sineması meraklıları için gerçek satış noktası olacak ikinci özellik ilk.

HDMI Licensing Pazarlama Direktörü Jeff Park, CES 2017’de TechRadar’a verdiği demeçte, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarının 8K TV içeriği için bir sürücü olacağını da ekledi. Ve “Çözünürlükleri ve kare hızlarını önemli ölçüde artırdık.” dedi.

“NHK [Japonya’nın ulusal kamu yayıncısı] gerçek bir yayın akışı olarak 8K120’yi itecek ve birçok tüketici elektroniği üreticisi bu hedefi vurmak istiyor, bu nedenle endüstriye esneklik sağlamak için boruyu döşiyoruz. Pratik şeyler.”

HDMI’yi kanayan kenarda tutmakla ilgili olmasına rağmen, HDMI 2.1, 120Hz’de 10K kadar yüksek çözünürlükleri destekleyerek daha da ileri gidebilir. Ancak bu tür bir yetenek ticari setlerde desteklenmekten bir süre uzaktır.

HDMI 2.1: Gerçekten 8K’ya İhtiyacım Var Mı?

8K özellikli donanıma ve konektörlere bile ihtiyacınız olup olmadığından şüphelenebilirsiniz. Ve belki de yapmazsınız: TV’nizde izleyeceğiniz içeriğin çoğu SDR veya HD’de olacak ve sektör hala piyasaya sürülen 4K özellikli setlerin telaşına uyum sağlıyor. Bunların hepsi önleyici değil mi?

Park, 8K TV radarınızda olmasa bile, HDMI VR’deki kullanımlarını dört gözle bekleniyor, diyor.

“8K içeriğinin izlenmesi gerekecek, ancak bugünlerde her şey doğrusal içerikle ilgili değil. VR ile ilgili,” dedi. “VR çok yüksek çözünürlük ve çok yüksek kare hızlarını hedefliyor. Endüstrinin VR uygulamaları için bahsettiği hedeflerden biri 240Hz’de 8K.”

Bu aslında HDMI 2.1 spesifikasyonunda değil. Ancak bazı yayıncıların 4K yayınları tamamen atlayabilmesinin ve 8K’ye doğrudan silah verebilmesinin bile mümkün olduğunu düşünüyorlar. Park, bir sonraki spesifikasyonda gerçekleştirilebildiğini söyledi.

Oyun Modu VRR

HDMI 2.1’in Oyun Modu VRR özelliği, gerçek zamanlı etkileşimi içeren her şeyle ilgilidir. VRR, PC platformunda FreeSync ve G-Sync tarafından elde edilen etkiye benzer şekilde daha az görüntü gecikmesi, kekeme ve çerçeve yırtılması anlamına gelen Değişken Yenileme Hızı anlamına gelir.

Bu, oyuncular için harika bir haber çünkü HDMI 2.1, 3D grafik işlemcisinin görüntüleri gerçek zamanlı olarak oluşturmasını ve görüntülemesini sağlayacak. Bu da daha akıcı bir oyun ve daha fazla ayrıntıya neden olacak.

Bir kez daha, bu VR dünyasındaki en büyük kullanımını bulacaktır. Park, “VRR, ister geleneksel oyun olsun ister rayların VR deneyiminde sinematik olsun. Oyun oynamak için ihtiyaç duyduğunuz gecikme ve daha sürükleyici bir deneyim anlamına gelir.” diyor. “VR’nin gerçekten sürükleyici olmasını sağlamak için sadakatin artırılması gerekiyor.” diye de ekliyor.

Oyun sonu olmasa da, HDMI 2.1 inandırıcı VR deneyimlerini daha da yakınlaştıracak. Park, “Ancak tüm oyun uygulamaları üzerinde derhal bir etkisi olacak” diye ekliyor. “İster 480p oyun ister 8K olsun, önemli değil – HDMI 2.1 ile anında geri bildirim ve etkileşim elde edersiniz.”

Oyuncular için büyük faydalar sağlayacak bir diğer özellik de gecikmeyi azaltmayı vaat eden Hızlı Çerçeve Aktarımı’dır. (QFT) Hızlı oyunlar veya çevrimiçi çok oyunculu oyunlar için harika bir haber.

HDMI 2.1: Dinamik HDR nedir?

HDR’nin artan popülaritesi göz önüne alındığında, Dinamik HDR’yi getiren HDMI 2.1 belki de ev sineması meraklıları için en büyük haber. Temel olarak derinlik, detay, parlaklık, kontrast ve daha geniş renk gamı ​​için en ince değerlerin TV’nize çok daha nüanslı bir şekilde gönderilebileceği anlamına gelir.

“Bugün, HDR, bir filmin tamamında HDR için ortalama değerler alarak yapılır. Bu yüzden hala faydalanmanıza rağmen, her sahneye mükemmel şekilde uygulanmaz,” diyor Park. “Dinamik HDR, HDR meta verilerinin kare kare veya daha pratik olarak sahne sahne kadar uygulanmasını sağlar.”

Kare kare HDR üretmek büyük ölçüde zaman alıcı olabilir, ancak sahne sahne uygulanabilir. Her iki durumda da, HDR’ye çok daha fazla etki vermek üzeredir.

HDMI 2.1: eARC nedir?

Her şey televizyonlarla ilgili değil; ses çubukları, AV amplifikatörleri ve diğer ses donanımları da HDMI 2.1’den yararlanır – ancak tüm donanımınızı yükseltmek anlamına gelir.

Son birkaç nesil boyunca, HDMI kablolarında bir Ses Dönüş Kanalı (ARC) vardır. Bu da sesin TV ve ses donanımı arasında her iki yönde de gönderilebileceği anlamına gelir. Bu aslında bir ekranın kendi sesini – belki de yerleşik bir Netflix uygulamasından – kendi hoparlörlerini atlayarak bir ses çubuğuna veya surround ses sistemine göndermesini sağlar.

AV amplifikatörleri ve diğer ses donanımları da HDMI 2.1’den yararlanır ancak tüm donanımınızı yükseltmek anlamına gelir.

Gelişmiş Ses Dönüş Kanalı (eARC), ses kodeklerindeki değişikliklere ayak uydurmak için, özellikle yeni nesne tabanlı ses kodekleri Dolby Atmos ve DTS: X’i dahil etmek için basit bir güncellemeden başka bir şey değildir.

“eARC bant genişliğini önemli ölçüde artırıyor,” diyor Park. “Daha önce iki kanallı PCM veya eski Dolby Digital veya DTS ses ile sınırlı kaldınız. Ancak eARC ile ters kanal artık Dolby True HD, DTS HD de dahil olmak üzere çok daha yüksek bant genişliği sesini destekleyebilir. “

HDMI 2.1: 48G Kablosu Nedir?

Bu, HDR ile bir HDMI 2.1 kablosu üzerinden sıkıştırılmamış 8K video göndermek için 48Gbps bant genişliği sunan 48G kablolarla (şimdilik sadece bir çalışma başlığı) bir HDMI kablosunun hızının yeni bir spesifikasyonunu tanımlamakla ilgilidir.

Öyleyse neden 48G dereceli bir kabloya ihtiyacımız var? “Çünkü şu anda çok fazla veri taşıyoruz – HDMI 2.0’da 18Gbps’den HDMI 2.1’de 48Gbps’ye geçtik,” diyor Park. “Bugün ‘standart hız’ ve ‘yüksek hız’ HDMI kablolarımız var ve 48G bununla ilgili olacak.”

Her HDMI 2.1 kablosunun bu şekilde etiketlenebilmesi için geçmesi gereken uyumluluk testlerini yapın. HDMI spesifikasyonunun önceki sürümleriyle geriye dönük uyumludur ve mevcut HDMI cihazlarıyla kullanılabilir.

Hangi TV’ler HDMI 2.1 İle Geliyor?

2020’den itibaren HDMI 2.1, günümüzün büyük TV markalarının ileri teknoloji ürün yelpazesine girmeye başlıyor. Bu setlerin çoğunda, Samsung’un bu yıl yeni olan Q950TS 8K QLED’inde olduğu gibi yalnızca bir HDMI 2.1 bağlantı noktası (iki veya üç HDMI 2.0 girişi ile) bulunuyor. Samsung’un bu yılki tüm 4K QLED setlerinde bir adet HDMI 2.1 bağlantı noktası olacak, bu da bazı seçeneklerinizin olacağı anlamına geliyor.

Diğerleri destekleriyle daha cömert davranıyorlar, dört HDMI 2.1 bağlantı noktasına sahip LG CX OLED ile tam 12 bit yerine 10 bit 4K / 120Hz geçidinde. ZX OLED gibi tam 12 bit HDMI’yi destekleyen başka LG TV’lerin bulunduğunu belirtmekle birlikte, CX’in zaten 10 bitlik bir panele sahip olduğu göz önüne alındığında, bu durum ekrandaki görüntünüzü gerçekten etkilememelidir.

Bununla birlikte, 2020’deki çoğu 4K TV’de yeni standart kablo bulunmayacak ve kullanımının daha standart olması birkaç yıl alacak. Sony’nin yepyeni A8H OLED’i, Sony’nin oyun kolu bu yıl 4K / 120HZ özellikli PS5 konsolunu piyasaya sürmesine rağmen HDMI 2.1 bağlantı noktalarına sahip değil.

Kaynak

By Cüneyt

Kitap okumayı çok seven, internet dünyasına hapsolmuş, sıkıcı günlerinde doğa yürüyüşlerine katılmayı hobi edinmiş biriyim. Kamp hayatını çok severim. Sıcak kahvem ve çadırım olduktan sonra her alanda kalabilir ve internet hayatımı sürdürebilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir