İmalat sektöründe, lazer kesim işlemleri yoğun olarak kullanılıyor. Hassas kesim yöntemidir ve lazer ışınının yoğunluğu ile oluşan yüksek sıcaklık, metal, ahşap, plastik, kumaş gibi ürünlerin hızlı kesim yapılmasını sağlıyor. Detaylı ve yüksek hassasiyet gerektiren kesim işlemlerinde kullanılıyor.
Lazer ışını yayan makineler kullanılıyor ve kesim yapılacak olan malzemeler üzerine odaklanan ışının oluşturacağı yüksek sıcaklık, sadece temas ettiği noktadan kesilmesini sağlıyor. Lazer ışını, yüksek sıcaklık ürettiği için malzemede erime, yanma ya da buharlaşma oluşturuyor. Bu lazer hareketi ile malzemenin istenildiği şekilde kesilmesini kolaylaştırıyor.
Lazer Kesim Türleri
Farklı malzeme türlerinin belirli kalıplarda kesilmesini sağlayan lazer ışınları, kesme işlemlerinin farklı türlerde yapılmasını sağlıyor. Lazer kesimler için kullanılan yöntemler, CO2 lazer kesimi ve fiber lazer kesimleri olarak gruplandırılıyor.
Karbondioksit gazı kullanarak yapılan kesimler, CO2 kesimi olarak adlandırılıyor. Daha çok metal olmayan, plastik, ahşap, kumaş, deri gibi ürünlerin kesiminde kullanılıyor. Fiber lazer kesimler ise metal malzemeler için tercih ediliyor. Malzeme türüne göre farklı teknoloji sistemleri ile uygulanıyor.
Lazer Kesim İşlem Avantajları Nelerdir?
Lazer kesimlerde kullanılan tüm yöntemler ve teknolojiler, birçok avantaj sağlıyor.
Malzemelerin daha hızlı ve hassas kesimi için kullanılan yöntemdir ve avantajları şunlardır;
- Hassas kesim,
- Detaylı kesim,
- Daha hızlı kesim,
- Kesim işleminde atık oluşmaması,
- Lazer ışını ısısı ile kesilmesini sağlarken, malzeme üzerinde herhangi bir deformasyon oluşturmaz,
Bu avantaj seçenekleri, imalat sektöründe işlerin daha hızlı yapılmasını, istenilen ölçülerde hassas kesimlerin yapılmasını ve atık oluşmamasını sağlıyor.
Lazer Kesim Kullanılan Alanlar
Lazer ışın teknolojisi, farklı alanlarda, farklı işlemler için kullanılabiliyor. Kesim teknolojisi, ışınların oluşturacağı odak ısı ile malzemelerin kesilmesini sağlıyor.
Lazer teknolojisi ile malzeme kesim işlemi yapılan alanlar arasında şunlar yer alıyor;
- Moda ve tekstil sektörü,
- Metal endüstrisi,
- Sanat ve tasarım sektörü,
- Reklam ve signaj sektörü,
Moda ve tekstil sektöründe, kumaş ve deri malzemelerin istenilen kalıp ve desenlerde daha kolay kesilmesini sağlıyor. Metal endüstrisinde, metal üzerine yapılmak istenen işlemler daha kolay yapılıyor. Daha çok otomotiv, savunma ve havacılık sanayisinde tercih edilen kesim yöntemidir.
Lazer Kesim İle Kolay Tasarım
Ürün tasarımlarında detaylı işlemlere ihtiyaç duyuluyor. Kullanılan malzemenin yapısına göre lazer kesimlerden faydalanılabiliyor. Tasarım işlemleri ince detaylara sahip olduğu için lazer ışınları, en ince ayrıntılara kadar kesimlerin oluşturulmasını sağlayarak, istenilen tasarımın en iyi şekilde ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Lazerle yapılan kesimlerde, tasarımın daha özgün ve estetik olmasını sağlayacaktır.
Lazer Teknolojisinin Çalışma Prensibi
Lazer kesimlerde, lazer ışınları kullanılıyor. Kesim yapılacak malzeme üzerinde kesim hatları belirlendiğinde, lazer ışını, malzeme üzerine odaklandırılır. Odaklanan noktaya yüksek sıcaklık uygulanıyor ve sıcaklığın etkisi ile malzemenin sadece ışının temas ettiği bölgesinin erimesi ya da yanması sağlanıyor. Lazer ışını, kesim yapılacak olan hat üzerinde hareket ettirilir ve malzemenin hassas bir şekilde kesilmesi sağlanır. Lazer kesimler, bilgisayarlı cihazlar ile yapılır.